Владата на Република Северна Македонија и Инспекцискиот Совет апелираат до граѓаните да ги пријавуваат затекнатите неправилности и непочитување на владините мерки и препораки за спречување на ширењето на заразата од Ковид-19.

За поефикасно дејствување и одговор на прекршувањата, Инспекторатите отворија нови е-мејл адреси, а во функција се ставени и бесплатни телефонски линии. Неправилностите и поплаките може да се пријавуваат на следните мејлови и броеви:

-Државан инспекторат за труд [email protected]  – 151 31

-Државен пазарен инспекторат  [email protected] – 191

-Државен санитарен и здравствен инспекторат  [email protected] – 0800 255 55

-Агенција за храна и ветеринарство  [email protected] – 0800 3 2222

-Државен инспекторат за транспорт  [email protected]

-Агенција за лекови и медицински средства  [email protected]

Од Владата нагласуваат дека инспекциските служби со сите свои капацитети продолжуваат интензивно да работат на терен. Без исклучок, потенцираат од таму, секој кој нема да се придржува до мерките ќе биде санкциониран. Овие мерки, како што стои во соопштението, се донесени во интерес на здравјето на граѓаните и на јавното здравје и мора да се почитуваат, па затоа и се повикува на одговорност од секое правно лице, од секоја индивидуа во општество.