Владата прибира податоци за високите плати на менаџерите, па ќе има кастрење по теркот на Васко Ковачевски во ЕСМ

Владата прибира податоци од повеќе институции по најавите на премиерот Димитар Ковачевски дека во рамките на мерките за штедење ќе се направат законски измени со кои ќе биде предвидено намалување на платите и на членовите на Управните одбори во акционерските претпријатија во кои некои примања заштитени со менаџерски договори надминуваат износ и од над 2.000 евра, а се меѓу претпријатијата кои имаат загуби.

– Целосните податоци ќе бидат ставени на разгледување на седница на Владата и откако ќе се донесе одлука јавноста ќе биде известена, велат од владината прес служба на прашање на Нова што е преземено досега во рамки на антикризните мерки, а кои се однесуваа на кратењето на високите плати во акционерските друштва во сопственост на државата.

По најавата на премиерот Ковачевски во мај годинава прво реагираше раководството на АД ЕСМ кое и претходно презеде неколку чекори кои пратија порака и на другите директори во јавните претпријатија дека во време на криза треба да се троши со усул и да се скратат сите непродуктивни и непотребни трошоци.

Така, во ЕСМ, како што вели директорот Васко Ковачевски, веќе три години нема набавка на мебел, инвентар, опрема. Намалени се сите посети и патувања во странство и земјава. Намалени се и дел од платите на менаџментот.

– Треба да тргнете од себе ако сакате да испратите порака. Нашите плати, мојата, на мојот заменик и менаџметот на компанијата, ги намаливме за 30 отсто. Генералниот директор на АД ЕСМ е на 14-то место по примање на нето плата во компанијата. На прво место е вработен во РЕК Битола. Мора да дадеме личен пример, изјави Ковачевски неодамна.

ЕСМ може да се пофали и со тоа што за 15 отсто се намалени и трошоците во делот на јавните набавки. Тоа намалување, како што вели првиот човек на ЕСМ, е во износ од околу 28 милиони евра, само во овие 3 до 4 месеци.

Кога сите намалување ќе се соберат, според пресметките на ЕСМ се доаѓа до намалување на трошоците на компанијата за околу 50 милиони евра. Со ваквите антикризни мерки, директорот Ковачевски вели дека компанијата стасала до заштеда на трошоците на расходната страна, што е голем чекор во време на криза.Премиерот Ковачевски кога во текот на мај го отвори ова прашање нагласи дека се работи и на подготовка на нов закон за платите во јавниот сектор.

– Во овој момент имаме членови на управни одбори што генерираат загуби, а коишто имаат поголеми плати од претседателот на државата, од претседателот на Врховен суд и од претседателот на Владата. Јас како претседател на Владата побарав да ги достават менаџерските договори кои што ги имаат јавните претпријатија и добивме одговор дека тие биле строго доверливи менаџерски договори, изјави премиерот Ковачевски.

Тој објасни дека Комисија за економски систем на Владата добила задача да ги обезбеди овие договори со јасна задача  – до крајот на годината да се изработи Закон за плати, со сите потребни консултации, во кои ќе се знае во јавниот сектор која е највисоката плата, а потоа да бидат усогласени другите плати.

Премиерот неодамна го отвори и прашањето на платите не само кај раководниот кадар, туку и кај вработените во различни министерства.

– Се користат неревидираните општи колективни договори на различни гранкови синдикати коишто на различен начин ги дефинираат платите. Тоа треба да биде усогласено бидејќи е добро и за вработените, меѓутоа е добро и за зголемувањето на нивото на услуги кои ги даваат на граѓаните. Да не заборавиме платата во јавниот сектор ја плаќаат луѓето од приватниот сектор. Ние имаме 435 илјади вработени во приватниот сектор, кој што им плаќаат плата на 132 илјади од јавниот сектор, образложи премиерот Ковачевски.

С.М.