Во бугарските територијални води во Црно Море регистрирани се 74.000 делфини, покажуваат податоците од завршениот голем европски проект за проучување на трите видови на китови на организацијата Зелен Балкан.

Како што јави БТА, податоците од истражувањето се возменирувачки и во исто време укажуваат дека недостигаат неопходни мерки за зачувување на видовите на китовите во Црно Море.

Истражувањето покажува и дека ловот на китовите доведува до нивно намалување, како во територијалните води на Бугарија, така и на светско ниво.