Шведскиот премиер Стефан Лофтен изјави дека неговата земја е нападната и дека се укажува на тоа дека денешниот напад со камион во топла е тероризам.

https://www.youtube.com/watch?v=w1hcliakfP0

ВО ЖИВО ОД СТОКХОЛМ

Најмалку едно лице е уапсено по инцидентот, кога возач на камион без јасен мотив влета во топла минувачи во центарот на Стокхолм.

Шведската полиција соопшти дека тројца загинале во нападот во трговскиот центар.

Шведската телевизија јави и дека се слушнале истрели, а во тек е евакуација.

Инцидентот се случил околу 13 часот недалеку од пешачката улица во Стокхолм. Шведското радио јави дека камионот влетал во една продавница.