Премиерите на Македонија и на Бугарија, Зоран Заев и Бојко Борисов на денешната заедничка конференција, зборувајќи за резултатите од заедничката седница на владите на двете земји што денеска се одржа во Струмица, се согласија дека билатералните односи во моментов претставуваат и историска одговорност за евроинтеграциите.

Заев во своето обраќање истакна дека со заедничката седница, владите на двете земји застануваат една до друга во ефектуирање на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, и дека со изразената политичка волја се активира „уште еден од моторите кои треба да го повлечат целиот регион напред“.

– Оваа свест што ја имаме како влади, за нашата историска одговорност, да одговориме на моментот што отвора перспективи, е значајна за нашите билатерални односи, е значајна за евро-интеграциите на Македонија и значајна за евро-интеграциите на регионот. Но, пред сѐ и над сѐ, почитувани граѓани на двете држави, ние, како политички раководства, испраќаме силна порака во регионот и во светот: дека вака се гради пријателство, вака се негува добрососедство, вака се развива соработката, вака се сакаат своите граѓани, и вака се обезбедува долгорочна стабилност – истакна Заев.

Премиерот информираше дека на заедничката седница се разговарало за продлабочување на соработката во областа на економијата, енергетиката, инфраструктурата, прекуграничната соработка, потребните реформски процеси за европските и евро-атлантските интеграции.

– Определени сме да ги зајакнеме трговско-економските врски преку бизнис контакти, бизнис форуми, саеми и слично. Промовираме патувањата на туристи од трети земји, вклучувајќи и развивање заеднички туристички производи. Ги истражуваме можностите за развој на нова директна врска за гас меѓу државите и дополнително снабдување со гас за двете земји, регионот на ЈИЕ и ЕУ.  Високо ги цениме аранжманите помеѓу двете влади за развојот на Коридорот 8, чијашто реализација е во насока на поддршка на еден од нашите заеднички приоритети за поврзување, а со тоа и можност за билатералниот и регионалниот економски развој. Заедно ќе работиме на решавање на новите безбедносни предизвици, вклучително и тероризмот, кибер и хибридни закани, како и управувањето со миграциските текови, земајќи ги предвид економските, социјалните, хуманитарните и политичките димензии на секој од предизвиците, рече Заев меѓу другото.

Во продолжение на своето обраќање пред медиумите, претседателот на Владата рече дека е договорена надградување на соработката, насочена кон успешната подготовка на Република Македонија за пристапување во ЕУ и НАТО, и нејзино интензивирање за време на претстојното претседавање на Република Бугарија со Советот на ЕУ.

– Ќе имаме редовни консултации за важни прашања од надворешната политика и политиката за безбедност, и за други прашања од заеднички интерес на ниво на министерства и дипломатски претставништва во ЕУ и НАТО, рече тој.

Борисов пак, во своето обраќање на прес конференцијата истакна дека во целост ги поддржува спогодбите, декларацијата, како и приоритетите за кои говореше неговиот колега.

Тој нагласи дека претстои период, кога Република Бугарија ќе го земе претседавањето со ЕУ, да се направи сериозен исчекор на земјите од Западен Балкан во пристапувањето на унијата, вклучувајќи ја и Република Македонија.

– За таа цел ќе биде од огромен придонес и реализацијата на договорените проекти на заедничката седница во Струмица, особено иницијативите за економска, инфраструктурна и енергетска соработка. Овие проекти во голема мерка ќе учествуваат во благосостојбата на граѓаните на двете земји и на тој начин ќе ги охрабрат и политичките лидери да ги направат неопходните чекори за продлабочување на соработката, која што ќе биде сигнал за Брисел да ги отвори вратите на ЕУ многу побргу, истакна премиерот Бојко Борисов на прес конференцијата.

Во име на Владата на Република Бугарија, Бојко Борисов на општина Струмица и ја предаде донацијата – возило за лица со посебни потреби.