Претседателот на СДСМ,Зоран Заев, денеска е меѓу граѓаните на Охрид. Тој утрово се сретна со жителите на Пештани кои побараа да им се врати имотот на вистинските сопственици во Пештани. Заев во Охрид оствари средба и со борците од НОБ, кои изразиле незадоволство од состојбата во којашто се наоѓа државата и загрозената слобода, правда и еднаквост. Средбите со охриѓани продолжија и низ централното градско подрачје во Охрид.

„Целта е токму кога е сезоната туристичка да ги видиме сите проблеми коишто се случуваат во Охрид, да поразговараме за тие проблеми и да понудиме решенија. Граѓаните се многу прагматични, затоа што се паталци од она што значи нивна потреба како мештани овде во Охрид и во охридскиот крај. Знаат многу често и туристите да зборуваат за она што ги тишти или е поврзано со нивната љубов кон Охрид и оние неколку дена коишто ги имаат како свој годишен одмор и го поминуваат овде во Охрид.“, изјави лидерот на СДСМ, Зоран Заев, во Охрид.

unnamed (1)

Она коешто го разговарале пред се со младите луѓе во Охрид е директната економска поддршка и помош којашто треба да ја добијат. Пред се охриѓани како граѓани за да останат овде и да не ни ја напуштат земјата, смета Заев.

„За жал Охрид е еден од градовите или регионите во Македонија во којшто има најголема миграција. Само по последните 10-тина години се заминати повеќе од  7 600 граѓани. Пола од оние што се заминати во последната година се од Охрид.“, изјави лидерот на опозицијата.