Занаетчискиот сектор се соочува со многу предизвици во услови на криза поради пандемијата со ковид-19. Занаетчиите се соочуваат со намалена побарувачка на занаетчиските производи и услуги, проблеми со одржување на ликвидноста на бизнисот, недостаток на финансии за исплата на плати и придонеси за вработените, преоптовареност со парафискални давачки, како и сивата економија како нелојална конкуренција на легалниот бизнис, соопшти денеска Занаетчиската комора.

Дополнителен товар за занаетчиите, како што посочуваат, претставува најавеното покачување на минималната плата што ќе придонесе и за зголемување на трошоците по основ на придонеси. Голем дел од занаетчиите и сега имаат проблем со ликвидноста и имаат проблем со плаќањето на придонесите, што, велат, може да доведе до бришење на голем број занаетчиски бизниси.

Како мерка која се покажа дека е неопходна за многу занаетчиски бизниси да опстанат во услови на економска криза е мерката за финансиска поддршка за плата за самостојните вршители на дејност и вработените во занаетчискиот сектор. Без финансиска поддршка за плата многу занаетчии ќе останат без финансии и нема да бидат во можност да ги одржат бизнисите активни во наредниот период и да ги задржат вработените, се наведува во соопштението.

Претседателот на Занаетчиската комора Скопје, Горан Ристовски, истакна дека сите занаетчиски дејности имаат проблеми во функционирањето, падот на побарувачката на занаетчиски производи и услуги е драстичен, а со тоа се јавуваат и финансиски проблеми кај занаетчиите како да го одржат бизнисот ликвиден, и да ги исплатат тековните трошоци: закуп, тековни трошоци за струја, вода, плати за вработени и други трошоци.

„Покачувањето на репроматеријалите и порастот на останатите тековните трошоци дополнително го отежнува нашето работење, а покачувањето на минималната плата ќе доведе до отпуштање на вработени и затварање на занаетчиски бизниси, истакна Ристовски.