Украинскиот претседател Володимир Зеленски го отвори своето обраќање пред Конгресот со пофалба за храброста на украинскиот народ и велејќи дека „судбината“ на неговата земја се решава токму сега среде инвазијата на Русија.

Главниот град Киев е „под ракетни и воздушни напади од руските трупи секој ден. Но, тој не се откажува“, рече Зеленски, виртуелно обраќајќи му се на Конгресот, преку преведувач.

Тој рече дека неговата земја е „во најтешката војна од Втората светска војна“.

„Имам чест да ве поздравам во името на украинскиот народ, храбар и слободољубив народ, кој веќе осум години дава отпор на руската агресија“, рече тој. „Оние кои ги даваат своите најдобри синови и ќерки за да ја запрат оваа целосна руска инвазија.

„Токму сега се решава судбината на нашата земја. Судбината на нашиот народ каде што Украинците ќе бидат слободни, дали ќе можат да ја зачуваат својата демократија. Русија не не нападна само нас, не само нашата земја, не само нашата градовите, тргна во брутална офанзива против нашите вредности, основните човечки вредности“, рече тој.