Светските медиуми денес објавија информација дека доделувањето на сетот медали за екипното натпреварување во уметничко лизгање е одложено поради проблеми со допинг тестот на 15-годишната руска шампионка Камила Валиева.

Валиева беше дел од руската репрезентација на екипниот натпревар на Олимпијадата во Пекинг пред два дена и стана првата уметничка лизгачка во историјата која изведе четирискок.

Според „Inside the Games“, ситуацијата е под истрага и доколку Валиева биде прогласена за виновна за прекршување на анти-допинг правилата, нејзината казна можеби нема да биде толку строга поради нејзината возраст.

Женскиот турнир на Олимпијадата во Пекинг започнува на 15 февруари и за него е пријавена Валиева.

Од таборот на руската експедиција на ЗОИ изјавија дека нелегалната супстанца  која е пронајдена во примерокот на Камила Валиева не ги подобрува атлетските перформанси и се користи за лекување на срцеви проблеми.