Над 21 милиони луѓе се заразиле со коронавирусот, изминатата седмица што претставува нов максимум од почетокот на пандемијата, соопшти Светската здравствена организација. Бројот на новозаразените случаи се зголемил за 5% споредбено со неделата претходно, а смртните случаи за 1 отсто, беше соопштено на брифингот рано сабајлево во Женева.

Зголемен број на новозаразените во споредба со претходната недела од 20-16 јануари, е забележан кај, Источното средоземноморие за 39%, Југоисточна Азија за 36% и Европа за 13%, додека во Африка и во Америка бројот на новозаболени се намалува за 31% односно за 10%.

Бројот на заболените за една недела ги надмина 10 милиони и претставува 47 проценти од сите инфекции во светот.

Смртноста е особено висока во Југоисточна Азија 44% и во средоземноморието каде изнесува 15 отсто.

Истовремено во Африка, Западниот тихоокеански регион и Европа заразата се намалува од 14% на 12% до 5%.

Според најголем број инфекции се „тркаат“ САД, франција, Индија, Италија и Бразил.