„Министерот за надворешни работи на Бугарија, Николај Милков, остварил телефонски разговор со својот колега од Република Северна Македонија, Бујар Османи, од кого добил уверување за потребната помош од локалните власти. Привремениот раководител на Генералниот конзулат на Република Бугарија во Битола и екипа од бугарската амбасада во Скопје се во контакт со повредениот државјанин и се испратени во Охрид“, објави пред малку на својата интернет страница Министерството за надворешни работи на Бугарија.

„За жал, нападот од 19 јануари 2023 година е еклатантен пример за тешките последици од системското отсуство на адекватен одговор и посветеност од страна на Северна Македонија, вклучително и неможноста да ја исполни својата главна обврска – да ја гарантира безбедноста на сопствените граѓани“, се вели во реакцијата.

Бугарија очекува надлежните органи во Северна Македонија да преземат итни активности за откривање, изведување пред лицето на правдата и казнување на сторителите на кривичното дело, имајќи ја предвид сериозноста на делото.

Во објавата се додава дека постоењето на проблеми со правата на Бугарите во Северна Македонија „не може да продолжи да се негира и од локалните власти и од меѓународните партнери. Очигледно, тоа само води кон нивно продлабочување и е неспоиво со членството во Европската Унија“.

Бугарското МНР најави дека македонскиот амбасадор во Софија ќе биде повикан и ќе му биде врачена протестна нота во врска со случајот.