Во овој момент работиме на детекција на воздухот, односно дали има отровни гасови и какви. Состојбата во овој момент од аспект на отровност на гасови не е алармантна, кажа првиот човек на Центарот за управување со кризи, Стојанче Ангелов.

-Според информациите што ги имаме, има зголемено ниво на ПМ честички, гаснењето со вода на ваков пожар директно од воздухот може да доведе до распламтување на пожарот. Од тие причини побаравме по самата линија на пожарот да биде фрлена водата, односно пожарот да биде пресечен да не се пренесе во задниот дел каде што има садови со експлозивни материи, рече Ангелов.

Според него, во моментов се обидуваат да воспостават контрола над пожарот.