Од утре по полноќ, заклучно до 21 часот на 15 јули, важат правилата за изборен молк за време на предвремените парламентарни избори, соопшти денеска Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) како потсетување за за медиумите.

„За време на молкот, медиумите продолжуваат да известуваат за изборниот процес, но престануват сите облици на изборно медиумско претставување на учесниците во изборната кампања“, истакнуваат од Агенцијата.

Од АВМУ потсетуваат дека според Изборниот законик, за прекршување на изборниот молк се смета емитување на какви било информации, фотографии, аудио и аудиовизуелни материјали поврзани со или во кои учествуваат учесници во изборите. Потоа какви било облици на медиумско известување кои се отворено или прикриено во функција на нечија кампања и можат да влијаат врз одлуката на избирачите, податоци со кои се открива идентитетот на политички субјекти и/или поединци вклучени во инциденти или неправилности на денот на гласањето, како и изјави од кандидати во изборниот процес, од претставници на политички партии и од носители на функции во органите на власта.