Со цел да ги намалат своите трошоци, општините формирале јавни претпријатија преку кои електричната енергија за улично осветлување ја добиваат од ЕВН, по цена за домаќинствата, информираше денеска Марко Бислимоски, претседателот на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ). Поради оваа злоупотреба, тој додава дека граѓаните веќе од јули би можеле да се соочат со повисоки сметки за струја до десет проценти.

-Трошокот од 30 милиони евра, што го направиле општините значи 10 отсто зголемување на електричната енергија за граѓаните. Тој трошок РЕК сега ќе го префрли назад кај сите тие општини. Немаме намера повторно да го преземеме тој товар, вели Бислимоски во изјава за медиумите.

Претседателот на РКЕ верува оти ќе се објават јавно кои општини направиле злоупотреба на електричната енергија, со цел граѓаните да знаат дека тие општини не се грижат за нив.

Во моментов, РКЕ работи на креирање нов тарифник за електрична енергија. Бислимоски вели дека очекувањата се некаде да се движи од 150 до 250 киловат часови првиот блок, само за скапа тарифа, па потоа од 250 до кај 300 , 400 па 400 и нагоре.

Тој додава дека цената на сметките за струја најмногу ќе зависи од тоа каква цена ќе понуди ЕСМ и со цел да се спречи големо покачување, Бислимовски бара државните електрани да обезбеди сто проценти од потребите на „ЕВН ХОУМ”.