Сега следува консолидација на партијата и понатаму нов мандатар за нова влада. Сметам дека наскоро ќе добиеме „Заев 3“ влада, повторно влада предводена од Заев, со тоа што ќе се сменат шест-седум министри. Мислам дека тој нѝ треба за да продолжат некои процеси, вели Битиќи

Ние како Влада не функционираме нормално веќе три месеци поради локалните избори. Работата на сите институции е сведена на минимум, што ме изненади, бидејќи сум нов во политиката. Ние овој период требаше да го донесеме Буџетот, нѝ претстои криза со пандемијата, имаме економска криза, а енергетската криза е нов момент, така што сега не е моментот да не се работи со полна пареа, вели потпретседателот на СДСМ и вицепремиер за економски прашања, Фатмир Битиќи, за Утрински брифинг.

Во врска со тоа дека јавноста е заинтересирана до каде е процедурата за оставката на претседателот на СДСМ Зоран Заев, Битиќи со одговор:

– Централниот одбор само побара да се одложи одлуката за оставката. Оставката е висок демократски чин и во нормални земји тоа би го сфатиле како начин да се преиспита зошто не оделе работи. Кај нас тоа се сфаќа предраматично. Ја ценам неговата одлука за оставка, но и ставот да се одложи, информира Битиќи.

Кај нас се поврзуваат позициите на претседател на партијата со претседател на Владата.

– Во нашето општество скоро е невозможно да имате премиер различен од претседател на носечката партија освен ако нема техничка или експертска влада. Сега следува консолидација на партијата и понатаму нов мандатар за нова влада. Сметам дека наскоро ќе добиеме „Заев 3“ влада, повторно влада предводена од Заев, со тоа што ќе се сменат шест-седум министри. Мислам дека тој нѝ треба за да продолжат некои процеси, вели Битиќи.

Нова влада или реконструкција на Владата подразбира преговори меѓу коалиционите партнери кои може да бидат комплицирани за распределба на нови ресори.

– Реконструкцијата на владата е добра и сметам дека ќе треба да има одредена промена на кадрите. Јас сум целосно ослободен од тоа дали ќе бидам на новата листа. Сметам дека резултатите го дефинираат тоа кој ќе остане, а кој ќе замине, додава Битиќи.