Врховниот суд на Народна Република Доњецк осуди двајца државјани на Велика Британија и еден државјанин на Мароко, кои се бореле на страната на украинските милитанти, на смртна казна , јавува дописникот на РИА Новости од судницата.

Мароканскиот државјанин Садун Брахим и британските државјани Ејден Аслин и Шон Пинер се осудени на смртна казна, според пресудата на Врховниот суд на ДНР. Според законите на републиката, осудените ќе бидат стрелани.

Во средата, Пинер и Аслин и Брахим се изјаснија за виновни за дејствија за преземање на власта со сила. Соодветниот член од Кривичниот законик на ДНР предвидува смртна казна. Аслин ја призна вината и според членот „Учество во извршување терористички активности“.

Истрагата утврди дека странски платеници учествувале во вооружената агресија на Украина за насилно преземање на власта во ДНР за награда.