Граѓаните се снаоѓаат, но мора да изградиме нови основи на кои ќе базира идната економија, заклучи амбасадорката, која беше една од говорниците на првиот панел. 

Големите компании маневрираат низ лавиринтите на бирократијата и инвестираат во Северна Македонија, но малите се соочуваат со предизвици на пазарот. Треба да се обезбедат чесни правила за набавки, да се воспостави едноставна административна процедура и да се подобри деловната клима за да се привлечат нови директни инвестиции, рече амбасадорката на САД, Кејт Мери Брнз.

Брнз, која учествуваше на првиот панел од конференцијата „Економско заздравување и раст по Ковид“, истакна дека ова не се однесувае само на нашата земја, туку и на регионот.

Според амбасадорката, и во услови на пандемија македонската економија покажа дека може да се адаптира и да успее. Многу компании ги проширија своите капацитети и одлучија, рече, да инвестираат тука.

– Автомото компании со над 10.000 работни места ги зголемија инвестициите во оваа земја, се прочируиваат и производните капацитети во фабриките, се додаваат над 1.000 вработени. До 2020-ра и трговијата се проширува. КОВИД-от спречи лична размена, но технолошките компании што работат тука најдоа начин како да продолжат да работат, безбедно. Имаше и компании за доставување кои ги проширија своите листи на партнери, многу ресторани продолжија да функционираат, а прв пат во земјата се отворија и капацитети на фирми за онлајн услуги, нагласи Брнз.

Таа ја пофали Владата, посочувајќи дека брзо имплементирала мерки со кои се заштитија работните места.

– Вашата економија покажа дека може да се адаптира и да успее. Оваа земја докажа дека има волја да ги искористи промените со кои се соочува, уште на почеток на пандемијата кога немаше набавки, текстилните компании брзо почнаа со масовно производство, произведуваа маски. Се овозможи помош на најранливите категори, Владата брзо имплементираше широк опсег на мерки кои ги заштитија работните места. Вашата економија покажа дека може да се адаптира и да успее, да ги надмине предизвиците. Тука е волјата и енергијата, не само да се излезе посилен од кризата, туку и да се воспостават основи за економија која ќе се движи понатаму. САД ќе породлжи со поддршката зашпто вашиот успех ни е важен, напомена американската амбасадорка.

Северна Македонија, додаде, напорно работи и на подобрување на инфраструктурата, на коридорите 8 и 10.

– Тоа ќе биде уште една придобивка не само за земјата, туку и за регионот. Многу технолошки компании успеаја да воспостават тука свои капацитети, а намалувањето на рестрикциите во овој сектор ќе донесат нови работни места и просперитет, рече Брнз.

Се осврна и на младите, со порака дека е важно да се овозможи тие, не само да останат тука, туку и да се вклучат во процесот на економско опоравување.

Во однос на регионалната економија, Брнз оцени дека е неопходно да се воспостават подобри стандарди за граѓаните, клиентите и бизнис партнерите да комуницираат полесно.

– Граѓаните се снаоѓаат, но мора да изградиме нови основи на кои ќе базира идната економија, заклучи амбасадорката која беше една од говорниците на првиот панел.