Бугарската полиција рано утрово ги отстрани шаторите на демонстрантите од три важни контролни пункта во центарот на Софија, што го блокираа сообраќајот, и притоа беа приведени 12 луѓе, меѓу кои и организаторите на протестот.

Организаторите беа уапсени бидејќи одбија да ја извршат наредбата, односно немале лични карти, пренесува БТА. Подоцна беа ослободени.

Демонстрантите поставија шатори пред зградата на Советот на министри, Универзитетот во Софија и мост, блокирајќи го сообраќајот. Според полицијата, при отстранување на шаторите не била користена сила.