Бугарскиот главен град Софија влезе во жолтата зона на картата на двонеделната инциденца на Ковид-19 во Бугарија, објави Националниот центар за заразни и паразитски болести. Заклучно со 28 јуни, двонеделната стапка на смртни случаи за земјата е 51,17 на 100 илјади жители.

Во изминатата недела (20-26 јуни) се регистрирани 1933 случаи на Ковид-19. Во претходната недела тие беа 1176.

За периодот 20 – 26 јуни направени се 21.150 тестови, од кои 18.277 антиген и 2.873 PCR. Извршени се 23855 тестови во претходната недела.

Минатата недела, потврдените нови случаи сочинуваа 9,14 проценти од статистичките показатели. За претходната недела тие претставуваа 4,93 проценти од статистичките показатели.