Република Северна Македонија се најде на мапата на голем број на инвеститори во обновливи извори на енергија

Преку инвеститорите како што се Akuo Energy и WPD се надевам дека ќе придонесеме за намалување на бројот на миграција кај младата популација и дека младите...

Концерт „Хераклеа“ 2021,фото Кети Талевска Бакревска

„Фолтин“, од Хераклеја 1996, до Хераклеја 2021: Многупати губевме нерви, губевме надеж, но тоа беше само антиклимакс во епопејата со првиот албум

Музичари, перформери, саунд алхемичари… Kако и да ги наречеме „Фолтин“, нивната музика да ја дефинираме како ворлд мјузик, синергија на звук, текстовите-активна метафора на суштински емоции,...

Едмонд Адеми: Во 202З граѓаните на земјите во Отворен Балкан ќе патуваат без гранични контроли

Какви промени во квалитетот на секојдневието носи иницијативата Отворен Балкан? Одговри побаравме од советникот за надворешна политика на премиерот и координаторот во Владата на иницијативата Отворен...

Ванчо Узунов: Моќни сили се спротивставуваат на идејата за целосно регионално економско поврзување на Западниот Балкан

Отворен Балкан, Берлински процес, ЦЕФТА и многу други инцијативи се обидуваат да ја мобилизираат соработката во регионот во функција на неговиот социо – економски напредок. Што...

Пивоваров во интервју за НоваТВ: „Отворен Балкан“ е моќно оружје против криминално-коруптивните структури-никој не е посилен од државата

Периодов  се интензивираа трилатералните контакти на релација Северна Македонија, Србија, Албанија обединети во проектот за „Отворен Балкан“. Придвижувањето на процесите во интерес на поголема проодност на...

Интервју, Мира Гаќина: Одговоривме и на потребата за постојано надградување, подигнување на образовниот и културен капитал на општеството како целина

„Теоретичарот на уметноста Борис Гројс, со кого имамe интервју што ќе излезе во новиот број на „Големото стакло“ вели дека полето на активноста на уметноста не...

Домашниот енергетски сектор и економијата да го реализираат Зелениот договор – Обрадовиќ Грнчаровска од Самитот во Глазгов

Енергетскиот сектор со помалку интензивен јаглерод ќе овозможи поголема конкурентност, економски раст и сигурност во снабдувањето, а во исто време е важен предуслов за економска интеграција...

Исмет Рамадани: Нашите стратешки партнери нема да дозволат инсталирање на експозитури кои ќе ја загрозат евроатлантската интеграција

Претседателот на Евроатлантскот совет на Македонија во интервју за НОВА зборува за актуелната политичка криза и последиците кои можат да произлезат од неа за остваруваење на...

Кржаловски: Во јавноста непотребно се драматизира-оставката на Заев не е прв случај-претходно и Георгиевски, Црвенковски и Груевски беа во слична ситуација

При поднесувањето на оставката, премиерот Заев истакна дека не треба да има нови избори и дека очекува СДСМ да продолжи да ја води Владата со нов...

Стефан Бужаровски: Реално е да се очекува значителен раст на цените на струјата за домаќинствата

Професорот Стефан Бужаровски од Универзитетот во Манчестер,  европски експерт за енергетска сиромаштија во интервју за НОВАТВ повикува на широк општествен дијалог на различни нивоа, и внимателно...