Истакнати лекари дебатираа на тема „Состојбите во здравството“ на денешната трибина која што се одржа во просториите на ВМРО-ДПМНЕ.

Македонското здравство во текот на пандемијата се доведе во една ситуација да зависи од моментална инспирација на поединци, рече доктор Миленко Костов кој посочи дека протоколите за лекување на Ковид-19 се жива материја и оти постојано треба да се адаптираат во зависност од ситуациите што ги носи секоја варијанта на вирусот.

„Во оваа фаза треба доста внимание да се обрне на рехабилитација на пациентите кои што се пост КОВИД, дали тоа се срцеви тегоби, проблеми со периферниот нервен систем, дали имаат проблем со белите дробови, бубрези, бидејќи вирусот е хематоген и допира до секоја една клетка, до секоја една клетка во организмот“, појасни доктор Костов.

Доктор Ристо Симеонов, пак, истакна дека во јавното здравство има исто така квалитетни доктори како и во приватното меѓутоа проблемот е организацијата, менаџирањето, едукацијата и системот на награди.

„Јас сум доктор во приватно здравство, меѓутоа свесно тврдам дека квалитетни доктори има и во јавното здравство. Во јавното здравство проблемот е организација на системот менаџирање едукација и награда. Тие доктори во јавно здравство кои што двојат од останатите треба да им се најде модул како да бидат наградени. Еден од начините е да му се даде право на пациентот на здравствен систем меѓутоа сето тоа регулирано преку фондот за здравствено осигурување. Тоа е конкурентност, која ќе роди со квалитет. Системот на награда треба да се одбере соодветен модел без притоа да се наштети на некој а да се награди другиот. Постојат такви модели на пример во Словенија конкретно за хирургија, наградата е според бројот на поминати часови во операциона сала“, нагласи Симеонов.