Кинескиот претседател Си Џинпинг, во говор на виртуелниот собир во рамки на Светскиот економски форум во Давос, денеска предупреди дека глобалната конфронтација меѓу големите сили може да има „катастрофални последици“.

Средбата во Давос се одржува онлајн наместо редовниот, годишен состанок во тој швајцарски град поради пандемијата на ковид-19.

Џинпинг повика на поголема соработка во борбата против ковид-19 и вети дека ќе испрати дополнителни милијарда дози вакцини во други земји, а истовремено ги повика другите сили да го отфрлат менталитетот на Студената војна во „време на растечки геополитички тензии“.

„Историјата многупати покажа дека конфронтацијата не ги решава проблемите, туку само води до катастрофални последици. Нашиот свет денес е далеку од мирен. Има многу реторика што поттикнува омраза и предрасуди, рече Си Џинпинг според официјалниот текст на неговиот говор.