Национализмот излегува токму од устата на тие кои почиваат на национализам и ја градат својата политичка кампања и своите политички рејтинзи токму на таков начин, посочи градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски во вечерашното гостување во централниот Дневник на телевизија Сител во однос на отворањето на спомен кулата на загинатите борци на ОНА во Слупчане.

„Ако ја направите анализата дека господинот Ахмети да учеше годишно по еден збор Македонски сите овие 20 години денеска ќе знаеше барем најмалку 20тина реченици да се обрати на своите сограѓани Македонци. Но, тоа е тоа, ние ќе работиме на некои попозитивни политики за да промовираме реален соживот, тоа за што ние суштински се боревме некогаш и верувавме. Се уште верувам дека Македонија може да биде еднакво и исто општество за сите, да даде еднакви можности, но притоа не можам да се чувствувам националист ако ме обвинуваат дека сакам да им изградам споменик. Тоа е иницијатива која доаѓа од Синдикатот на полицијата на Македонија и здружението на пензионираните воени старешини и полициски ветерани, овие две здруженија буквално се мултиетнички и тие имаат за цел да им оддадат почит и признание на паднатите борци кои се бореа за Македонија, а да не зборувам за 2015 и сите знаеме многу добро што се случи, посочи Димитриевски.

Според него ДУИ се организација милитантна и терористичка која се бори против Уставниот поредок на државата.

И сега, ако правиме паралела, на она што денеска се случи во Слупчане и она што сакаме ние да го направиме во Куманово и токму тие кои всушност градат споменик на УЧК којашто мора да признаеме и реално и искрено да говориме пред Македонската јавност дека ние Македонците УЧК ја чувствуваме 2001 година, онака како окупациона сила. Подоцна се сменија работите, заврши војната. Се донесе законот за амнестија, беа амнестирани сите, почнавме да градиме заедничка држава, да ги забораваме работите од минатото и одеднаш се случува ова во Слупчане. Искрено, жалам, но за тоа треба да дадат одговор повисоките истанци на власта и дополнително да влезат во легитимитетот и спроведената одлука, бидејќи едно е да градите спомен обележје, а друго е да градите споменик“, додаде Димитриевски.