Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган рече дека Турција не може да ги поддржи плановите на Шведска и Финска да се приклучат на пактот, бидејќи скандинавските земји се „дом на многу терористички организации“.

Планот на Финска да поднесе барање за членство во НАТО во четврток и очекувањата дека Шведска ќе го следи ќе доведат до проширување на западната воена алијанса, што рускиот претседател Владимир Путин имаше за цел да го спречи со започнување на инвазија на Украина.

Турција официјално го поддржуваше проширувањето откако влезе во НАТО пред 70 години. Секоја одлука за проширување мора да биде донесена едногласно од членките.

„Ги следиме развојот на настаните во однос на Шведска и Финска, но немаме позитивни ставови“, изјави Ердоган за новинарите во Истанбул, додавајќи дека е грешка што НАТО ја прифати Грција како членка во минатото.

„Не сакаме да повторуваме такви грешки. Покрај тоа, скандинавските земји ги засолниле терористичките организации“, рече Ердоган. „Имаат дури и пратеници во некои земји. Невозможно е да се биде за“, додаде тој.

Шведското Министерство за надворешни работи не ја коментираше изјавата на Ердоган, наведува Ројтерс.

Водачите на НАТО велат дека членството е отворено за секоја „европска земја која е способна да ги поддржува принципите на овој договор и да придонесе за безбедноста на северноатлантската област“.