Амбасадорот на Украина во ЕУ, Всеволод Ченцов, во интервју за онлајн весникот Европска правда, предвидува дека Европската унија ќе најде начин да го надмине блокирањето на Унгарија за доделување на 500 милиони евра воена помош за Украина, пренесува Укринформ.

Ченцов истакна дека ова не е првпат Унгарија да ја блокира помошта за Украина. Според него, тоа веќе стана еден вид „лоша неинтересна игра“ на унгарската страна.

„Ако се потсетиме што се случи со одлуката за доделување макрофинансиска поддршка за оваа година, не е првпат земјите-членки на ЕУ да можат да развијат превентивна алатка, така што оваа одлука во секој случај би била усвоена доколку Унгарија го следи и стави вето. Се надевам дека ќе биде донесена позитивна одлука врз основа на исходот од овој состанок (на Советот на министри на ЕУ)“, рече амбасадорот.

Тој истакна дека Унгарија, како и сите земји-членки на ЕУ, се обидува да ги заштити своите интереси, но доста често се обидува да го стори тоа на сметка на други, вклучително и Украина.

„Украина станува заложник на овие тешки ситуации во ЕУ. Така тие (Унгарците. – уред.) можат да се обидат да блокираат што било. Дали имаат можност да го сторат тоа? Тоа е секогаш рамнотежа. Ако преминете одредени „црвени линии“ „Веќе не ви се смета и се наоѓате во изолација“, смета Ченцов.

Претходно, Унгарија го блокираше доделувањето на седмата транша од 500 милиони евра од Европскиот фонд за мир за Украина, наменета за воена помош.

Подготви: Д. Мишев

Извор Цивил Медиа