Јапонските сестри Умено Сумијама и Коуме Кодама, според Гинисовата книга на рекорди, се највозрасните близначки во светот со 107 години и 330 дена. Досегашни рекордерки беа нивните сонароднички Кин Нарита и Гин Кание кои починаа во 2000 година, односно, 2001 година на возраст од 107 години.

Сумијама и Кодама се родени на 5 ноември во 1913 година на остров во западна Јапонија, камко трето, односно четврто дете во семејство со 11 браќа и сестри. Денеска во посебни домови за пензионери.

Според податоци на Министерството за здравство, околу 29 отсто од 125 милиони Јапонци, нација со најдолг животен век во светот, има 65 години и повеќе. Речиси 86.510 од нив се стогодишници од кои пола го прославија јубилетниот 100-ти роденден во оваа година.

Највозрасното лице на светот е 118 годишната Кане Танака, исто така, од Јапонија.