Главниот штаб за управување со кризи од денеска ја презема целосната координација во борбата против пожарите. На седницата попладнево беше донесен и Акциски план за превенција и справување со пожарите.

Како што соопшти директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов, планот е ист по обем како минатите години кога имаше силни пожари, но засилен.

– Планот се однесува на неколку цели: заштита на здравјето и животот на граѓаните, заштита на материјалните добра и животната средина, зајакнување на мерките за изолирање на опожарените подрачја, влучување на надлежните институции и обезбедување високо ниво на координација, како и  координација и распределба на меѓународната помош, истакна Ангелов.

Тој напомена дека од утре, секој ден во 10 часот, ЦУК ќе информира за состојабата со пожарите, а по потреба ќе се свикуваат и прес-конференции за навремено и точно информирање.