Нова варијанта на коронавирусот, хибрид меѓу соевите Делта и Омикрон, беше откриена на Кипар од група локални научници кои работат во Лабораторијата за биотехнологија и молекуларна вирологија на Универзитетот во Кипар, јави ТАСС.

Леондиос Кострикис, професор по биолошки науки на Универзитетот во Кипар, го нарече новиот хибрид „Делтакрон“ и во петокот предупреди дека светот „во иднина ќе види дали овој вид е попатолошки или заразен или ќе преовладува“ над сегашните варијанти.

Според него, новата варијанта има генетска основа на сојот Делта, но и голем број мутации во сојот Омикрон.

Кострикис, сепак, рече дека хибридот најверојатно ќе биде совладан од варијантата Омикрон, која веќе масовно циркулира.

Тој посочи дека т.н. варијанта Делтакрон е пронајдена во 25 примероци земени на островот, од кои 11 се добиени од лица хоспитализирани со симптоми на ковид-19, а останатите 14 – од случајни граѓани.