Намалување од 8,9 отсто на бројот на новозаразени од ковид-19 во минатата седмица во споредба со претходната бележи Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) во неделниот извештај за состојбата со коронавирусот во земјава.

Од 15 до 21 ноември од ковид-19 заболеле 2.929 лица или 288 помалку од периодот меѓу 8 и 14 ноември.

Минатата недела се тестирани 19.791 лица, за 7,3 отсто помалку од претходната седмица. Процентот на позитивност се движи од 11,6 до 16,9 отсто, а просечно 14,8.

Најмногу новозаразени има во Скопје. Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи, а најзастапени се лицата над 60 години (23,3 отсто). Најмалку заболени се регистрирани кај возрасната група од 0-9 години (3,6 отсто).

Се забележува намалување на бројот на заболени кај сите возрасни групи, освен кај возрасната група од 0-9 години (+2,0 отсто). Најзабележително намалување е кај возрасната група на лица над 60 години (-13,7 отсто)

Според полот, 54,3 отсто од заболените се жени, а 45,7 отсто се мажи.

Кај сите секвенционирани примероци е докажана Делта варијантата, како и присуство на различни нејзини сублинии. Сублинијата позната како Делта плус не е детектирана кај ниту еден од секвенционираните примероци.

Пријавени се 91 смртен случај, најмногу од возрасната група над 60 години (89 отсто).

Активни на ковид-19 се 8.290 лица, хоспитализирани се 495, од кои 330 добиваат кислородна поддршка и 14 на инвазивна/неинвазивна механичка вентилација.

Минатата недела се евидентирани и 2.855 оздравени лица.

Заклучно со 21 ноември, вкупно се пријавени 870 реинфекции што е 0,4 отсто од вкупниот број на досега заразени кој изнесува 212.375 лица.