Ако штрајкот не вроди со плод, ССМ ќе бара оставки. Претседателот Дарко Димовски вели дека ќе се направи проценка дали ќе се бара оставка од министер, од Владата, од локалната управа. Додава дека некои работодавци веќе ги зголемуваат платите како, на пример, во Град Скопје, во Куманово, во Битола и се надева дека и другите функционери кои се вршители на јавни функции или директори ќе се охрабрат и ќе го направат тоа.

Со поставување на 120 столчиња пред Собранието на РСМ од страна на вработените во ССМ упатија порака пратениците да го изгласаат поднесениот амандман за покачување на платите во јавниот сектор за 2 807 денари.

-Тие пари ни се неопходни со двоцифрената инфлација, ценовните шокови, енергетска криза, најавеното ново покачување на струјата од 10% со ова се што ни се случува. Што понатаму да кажам освен да го охрабрам работникот да се избори за своите права, за својата егзистенција. Ги повикувам сите народни избраници од сите партии нека дојдат денеска нека ја дадат поддршката не на ССМ, на работникот преку прифаќање на амандманот од 2806 денари одма и сега, рече Дарко Димовски претседател на ССМ.

-Да се чувствуваме и излажани и изманипулирани, додаде тој.

И вработените во Градска болница штрајкуваа со едночасовен прекин на работата од 10 до 11 часот.

-Ние се приклучуваме кон овој генерален штрајк и кон истите барања, линеарно покачување од 2806 денари и од 2023 -та година да биде предвиден регрес за годишен одмор, вели Љубиша Каранфиловски, претседател на самостојниот синдикат за здравство.