Претседателот на Европска комисија Жан-Клод Јункер во интервју за „Политико“, коментирајќи го американскиот претседател Доналд Трамп, дека ЕУ може да се распадне,  вели ако тоа е така, тогаш Западен Балкан ќе ја загуби европската перспектива.

Како што објаснува Јункер, тој е против брз прием на земјите од Западен Балкан во Европска унија, но доколку тоа не се случи, тогаш земјите од Балканот би ја загубиле перспективата.

– Не сум приврзаник на брзо присоединување на Западен Балкан кон ЕУ. Но, ако им се одземе европската перспектива повторно ќе го преживееме тоа што го преживеавме во 90-тите години. Во тој контекст стабилноста на системот на ЕУ е задолжителен услов за Балканот повторно да не западне во состојба на војна, вели Јункер.

Тој во интервјуто истакнува дека е и против прекин на преговорите за членство на Турција во ЕУ и изрази надеж дека Анкара ќе соработува со Брисел.

– Не поддржувам прекин на преговорите со Турција, како што бара Европскиот парламент. Турција буквално секоја секунда се оддалечува од исполнувањето на обврските за членство во ЕУ. Не, ЕУ не се присоединува кон Турција, туку Турција кон ЕУ, наведе Јункер.

Европарламентот на почетокот на јули усвои резолуција за замрзнување на преговорите за членство на Турција во Унијата, поради непочитување на човековите права и кршење на демократските начела.