Гласот за нафта, глас за демократија!

Анализа специјално за Нова Тв  на проф. д-р  Татјана Дронзина од Софискиот Универзитет која своевремено живееше во Казахстан и работеше во Универзитетот Алмати во Казахстан и на проф. д-р Марјан Ѓуровски од Факултетот за безбедност-Скопје

Што навистина се крие зад протестите во Казахстан? Сето ова сугерира дека енергетската политика и климатските промени – често гледани како прашање на домашната политика – всушност имаат растечко влијание и врз глобалната геополитика и врз геоекономијата.

Казахстан е најголемата република по површина и количина на природни ресурси меѓу поранешните советски републики по Русија. Со други зборови, таа ја надминува Украина по стратешко значење. Динамиката на протестното расположение е многу важна работа. Официјалната причина за протестите во Казахстан беше поскапувањето на горивата, но всушност тоа е реакција на опасните појави поврзани со кризата на режимите и властите во соседните земји, управувани од авторитарни режими на владејачката елита и сиромашните социо-економски услови. Затоа не се исклучува можноста за домино ефект во целото опкружување на Русија и дека последиците од овие настани ќе погодат значителен дел од централноазиските земји.

Дали западниот стремеж кон зелена енергија и исполнувањето на целите во борбата против климатските промени се индиректно одговорни за актуелните немири во Казахстан, кој посочува дека би можело да има врска меѓу борбата за животната средина, енергијата и евроазиската геополитичка стабилност.

Казахстан е највредната награда во геополитичката борба меѓу Русија и Западот, особено за САД. Во случај земјата да биде контролирана од либерални сили со западна ориентација, тоа би овозможило цела Централна Азија да остане под контрола на Западот, што би создало големи проблеми за Русија и Кина.

Покрај тоа, речиси сите сегашни елити студирале на западните универзитети, особено на британските универзитети. Затоа, набљудувачите на настаните во Казахстан гледаат присуство на многу „моќни и влијателни лица“ кои настојуваат да промовираат различни форми на интеграција со Европската унија, на сметка на односите со Москва.

Во овој контекст, треба да се укаже на ширењето на феноменот „русофобија“ што започна во Казахстан практично веднаш по распадот на Советскиот Сојуз.

Во настаните кои потсетуваат на воведот во обоената револуција во Украина, следењето на социјалните мрежи во поранешната советска република дава можност да се најдат голем број антируски видеа на руски и казахстански.

Сепак, може да се верува дека Казахстан, доколку таму се повтори украинското сценарио, ќе биде принуден да маневрира.

Казахстан, од една страна, има одлични односи со Турција, силен противник на Русија во Централна Азија, а нејзиниот капитал е во европските банки. Од друга страна, Казахстан, од објективни политички, економски и историски причини, сè уште очајно има потреба од Русија и Евроазиската економска унија.

Официјален почеток на немирите

На 2 јануари 2022 година, протестите против двојното поскапување на гасот започнаа во Актау, регионот Мангистау. Цената од 60 тенге скокна на 120. Потоа, на протестите се приклучија и луѓе од други делови на земјата. Министерот за енергетика рече дека порастот е неизбежен и дека либерализацијата на цената на горивото треба да стапи на сила во 2022 година. Луѓето особено ги револтираше тоа што, како што е познато, производството на нафта го контролира зетот на Назарбаев, Тимур Кулибаев.

Како одговор, претседателот Токаев ја отпушти владата и нареди цените да се вратат на претходните нивоа, па дури и под нивните претходни нивоа – 50 тегови. Дополнително, тој го ослободи првиот претседател од функцијата претседател на Советот за безбедност – позиција која има огромни ресурси на моќ – и се стави себеси на негово место. Но, протестите не престанаа.

Што е проблемот во Казахстан?

Казахстан не е лесна земја. Тој е дом на 146 етнички групи кои реагирале во различни времиња и на различни историски околности на оваа земја. Повеќето од нив беа насилно раселени за време на сталинистичкиот режим и преживеаја со помош на локалните Казахстанци. Оваа земја, која е деветта по големина во светот, има два големи и опасни соседи – Русија и Кина. Така што геополитичкиот избор не е многу широк.

Западен Казахстан, каде што избувнаа протестите, е најбогатиот дел од земјата со енергија. Таму е концентрирано производството на нафта. Но, условите за живеење се далеку од удобни, а социјалните услуги се ограничени. Во исто време, цените се високи бидејќи населението се претпоставува дека има голема куповна моќ. Но, ова е илузија – не сите во Западен Казахстан работат на нафта. Климата е сурова, а инфраструктурата е недоволно развиена. Населението се чувствува оштетено и живее со чувство дека природните ресурси на неговото подрачје се експлоатирани од центарот. За политичката култура на Казахстан, правдата е една од најважните вредности.

Создавањето на Евроазиската унија ги врза локалните валути за рубљата, влечејќи ги во бездната на претходната енергетска криза. КОВИД како и секаде и донесе нови предизвици на државата кои силно го погодија животниот стандард. Повеќето луѓе се уморни од корупцијата на кланот на првиот претседател, чие семејство и тој, по уставните амандмани од 2010 година, практично се недостапни за финансиски ревизии. Затоа Шимкент и Алмати први го подигнаа слоганот „Старец надвор од политиката“, мислејќи на Назарбаев и „Без семејството Назарбаев!“. Можеби не се баш фер со него ќе каже некој. Назарбаев направи многу за да го консолидира Казахстан како независна држава и успеа да го одржи етничкиот мир, што е навистина акробатика во модерната политика. Придонесете за модернизација на инфраструктурата и образованието. Конечно, тој се повлече од политиката во неговиот живот – невиден преседан во поновата историја на Централна Азија. Но, во исто време тој ги постави темелите и изгради патерналистички модел кој ги научи Казахстанците да се потпираат на државата и да се однесуваат како граѓани на богата земја со нафта, што Казахстан за жал не е, иако неговите природни ресурси ја покриваат целата табела на елементи на Менделеев. Тој, исто така, не успеа да се справи со корупцијата во сопственото семејство.

Во меѓувреме, протести го зафатија југот на Казахстан, вклучувајќи го јужниот главен град Алмати и вториот по големина град во Шимкент, како и главниот град, кој беше преименуван од Астана во Нур Султан на предлог на актуелниот претседател, по Назарбаев. Како одговор, беше воведен полициски час, а потоа и вонредна состојба, првично во четири области, а подоцна и низ целата земја. Аеродромот во Алмати беше окупиран од демонстранти, запалена е владината резиденција, а слични случаи на палење згради во кои се сместени јавни институции има и во други градови. Незапрени гласини на некои места полицијата премина на страната на демонстрантите. Протестуте предизвикаа значителна штета на малите и средни бизниси во Казахстан, бидејќи беа запалени автомобили и угостителски објекти. Што се однесува до големиот бизнис, акциите на казахстанските компании претрпеа значителна намалување и амортизација на меѓународните берзи.

Руската интервенција закана за мировната операција

Постепено, владата го замени наративот за насилниците со наратив на меѓународно обучени терористи. Стара навика на властите на територијата на поранешниот СССР е да ги објаснуваат сите внатрешни неуспеси и проблеми со надворешни провокатори, иако тој никогаш не ги именуваше. Сега, сепак, ги нарече терористи обучени на непозната локација, но веројатно во некоја непозната централноазиска земја. Ова му даде причина на претседателот да се сврти кон организацијата на Договорот за колективна безбедност и да побара поддршка во форма на воен контингент, за кој се вели дека се состои од 3.600 луѓе. Меѓутоа, наместо меѓународен мировен контингент, руската десантна пешадија пристигна во Казахстан и започна борбена, а не мировна операција. Другите земји во организацијата се уште ги собираат своите контингенти, кои ќе пристигнат во непознато време, но веројатно кога руските сили ќе го уништат секој што треба да биде уништен – денеска Токаев издаде наредба да се пука во луѓе без предупредување.

Одлуката на ОДКБ веројатно не е донесена во Казахстан или Ерменија, туку во Русија, која нема интерес од сосед чија влада преговара со демонстранти кои се многу слични на нејзините демонстранти и, пред сè, поставуваат некои и исти барања. Ниту трите милиони потписи, ниту протестите на народот против инвазијата не помогнаа. Со него властите досега решија најмалку две прашања: прво, да го смират немирот, и второ, да се погрижат првиот претседател и неговото семејство непречено да ја напуштат земјата – се шпекулира дека десетина авиони тргнале надвор од Казахстан. Веројатно нивното непречено заминување е дел од договорот што го донесе Токаев на власт. Од друга страна, веднаш ги намали шансите за широк јавен дијалог по протестите – дијалог кој мора да се одвива како болен и непопуларен, но неопходен како мерка. Во меѓувреме, гласините на бегалецот банкар Абљазов дека е лидер на опозицијата и протестите повеќе звучат како празно фалење отколку како сериозна закана.

Барања за политички промени

Според Радио Слобода, демонстрантите повикале на слободни избори, искоренување на корупцијата и непотизмот, намалување на невработеноста и уставни реформи. Најновиот услов – враќање на Уставот од 1993 година – имплицира дека претседателот на земјата не може да биде постар од 65 години (актуелниот претседател Касим-Жомарт Токаев има 68 години), дека специјалниот статус на „лидер на нацијата“ што сега го има Нурсултан Назарбаев. ќе се укине, а мандатот на пратениците е намален на четири години наместо досегашните шест за Долниот дом на Парламентот и пет за Горниот дом.

Во Жанаозен – каде што почнаа протестите – се одржа митинг, на кој демонстрантите покренаа четири барања: 1. Промена на политички режим; 2. Спроведување национални избори во секоја област и град; 3. Враќање на Уставот од 1993 година; 4. Одбивање на прогон на активисти на граѓанското општество. Во градот моментално се формира совет на старешини – постари, авторитетни мажи во заедницата – кои веројатно ќе се обидат да помогнат во решавањето на конфликтот.

Обединетите нации (ОН) ги повикаа сите земји во Казахстан да покажат воздржаност и дијалог, како и да се откажат од насилството. На истото повика и ЕУ, но додаде: „Иако го признава правото на мирни демонстрации, Европската унија очекува тие да се одржат без насилство, без поттикнување насилство. ЕУ, исто така, ги повикува властите да го почитуваат фундаменталното право на мирни протести и исто така повикува на пропорционалност во употребата на сила за да се заштити безбедноста и да се усогласат со меѓународните обврски“. Соединетите Американски Држави изразија подготвеност да соработуваат во решавањето на конфликтот, при што некои американски политичари забележаа дека форумот за воведување мировни сили не е ОДКС, туку Обединетите нации. Кина повика на целосно немешање, велејќи дека немирите се внатрешна работа на Казахстан и во целосна согласност со кинескиот став за приоритетот на суверенитетот над човековите права.

Попладнево претседателот рече дека е воспоставен ред во сите региони во земјата. Токаев навистина не ги исцрпи своите ресурси за ефективно да го реши овој конфликт. Тој е искусен политичар и сега кога двојната власт е укината и кога концентрира огромна моќ во свои раце, поставувајќи ги своите кадри на клучни позиции, можеби ќе има повеќе можности да одговори на огромниот предизвик со кој се соочува Казахстан. Но, тоа веројатно нема да се случи со прогласување на медиумите и невладините организации за виновни за кризата; преку целосен информативен мрак и прогласување на народот за подивени од самоволие и корупција за терористи обучени надвор.

Контрола и влијание

Официјална Москва внимателно ги следи настаните во Казахстан. Лекциите од украинското искуство се уште се свежи во сеќавањето, како што беше случајот со лекциите од настаните во Белорусија пред неколку месеци. Каква било внатрешна политичка нестабилност во соседна земја како Казахстан, која има најдолга граница со Русија – 7500 км – меѓу сите нејзини соседи, и на чија територија се наоѓа космодромот Бајконур, управуван од Русија, може сериозно да влијае на интересите на Москва.

Според тоа, Москва нема да дозволи Казахстан да го напушти својот круг на влијание, бидејќи евентуалната промена на власта во таа земја, конкретно, претставува закана за пренасочување кон новите сојузници, противници на Москва, како што е случајот со Украина.

Избувнувањето на „обоената“ револуција

Во исто време, сепак, има повеќе причини што може да  ја направат сегашната или која било идна влада во таа земја позависна од поддршката на Кремљ. Москва е најбрзиот кандидат кој им помага на актуелните владејачки власти да се изборат со последиците од избувнувањето на „обоената“ револуција што може да ја турне земјата во скапа спирала на хаос. Како снежна топка, ненадејниот и драматичен развој на настаните во Казахстан се забрзува, земја која се истакнува по својата политичка стабилност речиси 30 години во споредба со другите поранешни советски републики по распадот на Советскиот Сојуз.

Случувања и грижи

Брзиот развој на настаните во оваа земја предизвикува загриженост и во Москва, која ја доживува кулминацијата на влошување на односите со Западот поради кризата со Украина и намерата на Северноатлантскиот договор (НАТО) да се прошири на исток под маската на оваа криза.

Руско-кинески интереси

Понатаму, Казахстан е многу важен и за Русија и за Кина, без казахстанската економија нема Евроазиска економска унија, а има проблеми за многу заеднички работи на Русија и Казахстан. Дополнителен проблем за Москва е долгата, небранета граница во време кога траат тензиите со Украина. Кина е клучот за „новиот евроазиски копнен мост“ на Казахстан, дел од иницијативата „Појас и пат“, како и клучен снабдувач на енергија и ресурси.

Во време кога светот се бори со проблеми со снабдувањето со природен гас, натамошните нарушувања во снабдувањето со овој извор на енергија би создале реални проблеми за кинеската економија.

Настаните во Казахстан упатуваат повик за разбудување и отрезнување на другите евроазиски влади, пред се Азербејџан и Русија, бидејќи се покажува дека прашањата за социјалниот договор и економските тешкотии неминовно доведуваат до политички протести.Ситуацијата е многу флуидна и работите можат брзо да се променат.

Страв од прелевање на незадоволството од покачувањата во Европа и на Балканот

Франција е една од земјите кои се плашат од сценариото што моментално го гледаме во Казахстан, поради што работат на нови мерки за ограничување на растот на цената на струјата. Ова го потврди министерот за финансии, кој рече дека Париз сака да го избегне бранот незадоволство на граѓаните што го зафати Казахстан. „Погледнете што се случува во Казахстан, тоа ни покажува што може да се случи кога цените на енергијата експлодираат, тоа е политички опасно“, изјави министерот за финансии Бруно Ле Мер.

Цените на енергијата се чувствително прашање во Франција. Така, зголемувањето на даноците за гориво во 2018 година предизвика повеќемесечни улични протести кои прераснаа во пошироко антивладино движење. Цените на енергијата се зголемија ширум светот во 2021 година, а Париз вети дека ќе ги заштити домаќинствата со ограничување на растот на регулираните цени на електричната енергија на само четири проценти во февруари. Цените, во меѓувреме, се зголемија уште повеќе, а обидот на Париз да ги замрзне со ограничување на таксите се покажа недоволен.

Авторите се универзитетски професори