Намалениот буџет на Министерството за култура за оваа година се должи на фактот дека моравме да ги обезбедиме платите на културните работници коишто се гарантирани со Колективниот договор, изјави министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска во гостувањето во Канал 77.

Колективниот договор ги унапредува платите на културните работници и стабилноста на функционирањето на културните работници и културните установи беше предизвик кој го поставивме во фокус, бидејќи од вкупниот буџет 51,3% се препишува на платите, истакна Костадиновска-Стојчевска.

Таа додаде дека со Синдикатот во 2019 година е усвоен Колективен договор со кој преку растот на минималната плата растат и платите на културните работници.

Ваквиот Колективен договор тие го заслужуваат, бидејќи петнаесет години се бореа за своите права и имаа примања кои не беа на нивото на образование и на нивото на културната работа и уметноста со која се занимаваат. Нивните плати досега се обезбедуваа преку ребалансите, а сега се обезбедни во буџетот, нагласи министерката.