Премиерот Димитар Ковачевски информира дека утрово се слушнал со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и дека договориле средба која треба да се случи наскоро.

Утрово му се јавив на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски и се договоривме наредниот период, многу скоро, да организираме средба. Таа средба можеше да се случи и порано, но заради зафатената агенда во Владата, како и заради тоа што двајцата секретари на СДСМ беа во изолација поради инфекција со вирусот, денеска почнавме со организација на таа средба и таа ќе се случи наскоро, изјави Ковачевски во интервју за националниот радиодивузен сервис.

Според него, природно и нормално е двете партии, најголемата на власт и во опозиција, да комуницираат меѓу себе, бидејќи, како што рече, пред нас имаме многу предизвици кои се повразни со справувањето со здравствената пандемија, со енергетската криза, со топлинската криза во државата, со евроинтеграцискиот процес кој не го гледам само низ разговори со Бугарија, туку и како еден цел концепт на реформи во македонското општество, вклучително и реформи во правосудството, реформи во борбата против корупцијата и криминалот.