Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал поднесе кривична пријава против поранешниот директор на Агенцијата за вработување В.П. (39) од Скопје поради злоупотреба на службената положба и овластување, со што го оштетил Буџетот на Република Македонија за 844.121 денари или 13.725 евра.

Како што информира МВР, В.П., како вршител на должност – директор на Агенцијата за вработување на Република Македонија, во текот на 2016 година спротивно на Законот за јавни набавки, без спроведена законска постапка, на правно лице од Скопје му доделил работни задачи за санација на објект. На тој начин овозможил правното лице противправно да се стекне со имотна корист од 416.304 денари и за таа сума го оштетил буџетот на Република Македонија.

Исто така, пријавениот во периодот од 28 октомври 2015 до 30 октомври 2016 година, спротивно на Правилникот за користење на службени моторни возила сопственост на АВРМ и без одобрување од Управниот одбор, на 28 октомври 2015 година склучил Договор за меѓусебна техничка соработка со Министерството за труд и социјална политика при имплементација на активни програми и мерки за вработување.

По основ на тој договор, на Министерството за труд и социјална политика му отстапил на користење четири возила сопственост на АВРМ. За отстапените возила, В.П. дал на користење и картички за гориво со одреден лимит за две бензински пумпи. За да овозможи користење на картичките за гориво бензинските пумпи, пријавениот издал и дупли идентификациски картички на име на лицата вработени како возачи во Агенцијата за вработување, a без нивно знаење.

Со користење на картички за гориво, во периодот од 28 октомври 2015 до 30 октомври 2016 година, било полнето гориво во вкупен износ од 427.817 денари на штета на буџетот на Република Македонија.

Како дополнителен заменик министер за труд во октомври 2016 година Диме Спасов учествуваше во сообраќајка токму во возило позајмено до Агенцијата за вработување. Тогашната министерка за труд Фросина Ременски тогаш објави дека ова возило било користено без документ за отстапување, додека од  Агенцијата тврдеа дека се е направено со договор.

За сообраќајката имаше обиди вината да ја преземе службениот возач на Спасов, но потоа таа верзија пропадна.