Претседaтелот на Генералното Собрание на ОН, Мирослав Лајчак нагласува дека 2017 година била година на пресврт за државите од Западен Балкан, бидејќи сега се повеќе се зборува за проширување на ЕУ.

Тој смета дека „Дејтон 2“ нема да се случи, а Специјалниот суд за злосторства на ОВК треба да биде прифатен и почитуван.

Лајчак наведува дека ЕУ „разбрала дека имаме обврска спрема државите од Западен Балкан дека сме ветиле европска перспектива на тие држави“.