Професионалната платформа за мрежно поврзување постигна спогодба со американското Министерство за труд во врска со наводите дека плаќала недоволно 686 вработени жени во Калифорнија од 2015 до 2017 година, соопштија официјални лица.

LinkedIn, професионалната мрежна платформа, постигна договор со американското Министерство за труд да плати 1,8 милиони долари на вработени жени за кои агенцијата рече дека добиле многу помал надомест од нивните машки колеги од 2015 до 2017 година, соопшти Министерството во вторник.

За време на рутинска евалуација, агенцијата откри дека дотичните жени биле платени „по статистички значајна пониска стапка“ од нивните машки колеги дури и откако биле земени предвид „легитимните објаснувачки фактори“, според договорот за помирување помеѓу Линкедин и Одделот за труд.

„Нашиот договор ќе обезбеди Линкедин подобро да ги разбере своите обврски како федерален изведувач“, рече во изјавата на агенцијата Џејн Сур, регионален директор на Канцеларијата за програми за федерални договори при Министерството за труд.

Во соопштението во вторникот, Линкедин кој е во сопственост на Мајкрософт, негираше дека дискриминирал одредени вработени.

„Иако се согласивме да го решиме ова прашање, не се согласуваме со тврдењето на владата“, се вели во соопштението.