Белорускиот претседател Александар Лукашенко го обвини Западот дека е „опседнат“ со нацистичките идеи и дека „води војна против Русија“ во Украина, каде што руската офанзива трае веќе два и пол месеци.

„Поддржувачите на нацизмот се опседнати со идејата за одмазда, но тие не се подготвени отворено да се борат со следбениците на советскиот народ“, рече Лукашенко во говорот на 9 мај, Денот на победата над нацистите во 1945 година.

„Затоа ја преплавуваат Украина со оружје“, рече тој, обвинувајќи ги „западните елити“ дека ја претвориле земјата што граничи со Русија во „чудовиште“ и го издигнале нацизмот на ранг на државна идеологија.

„Не е тајна дека целиот западен свет влезе во војна со Русија во Украина“, рече 67-годишниот Лукашенко, кој цврсто владее со Белорусија од 1994 година и е близок сојузник на Владимир Путин, отстапувајќи ја неговата територија за да ја води руската офанзива.

„Денес повеќе од 50 западни земји се обединија против Русија“, рече тој.

Лукашенко, исто така, ги осуди западните економски санкции наметнати на Москва и Минск поради конфликтот во Украина, велејќи дека „обидите за негово задушување“ само „ќе ја направат (Белорусија) уште посилна“.

„Ниту правно, ниту морално Белорусите немаат право да не ја поддржуваат Русија“, рече тој.

„Сами сме со Русија. А вие сте 50“, додаде белорускиот претседател.

Од 24 февруари, Украина се спротивставува на руската офанзива чија цел, според Москва, е „денацификација“ на земјата, обвинувајќи ја за наводен геноцид врз русофонското население.