Владата на денешната седница ги дополни мерките за борба против ковид-19 со кои од 1 септември и домашните и странски државјани за излез од територијата на Република Северна Македонија на граничните премини ќе мора да приложат:

– Сертификат/потврда за извршена имунизација (вакцинација) од вирусот SARS-CoV-2, односно примени две дози на вакцина против заразната болест ковид-19; или

– Сертификат/потврда за прележан ковид-19 во последните 45 дена, сметајќи од денот на оздравувањето; или

– Медицинска потврда со негативен резултат од ПЦР тест, направен 72 часа пред излез од територијата на земјава или негативен брз тест за антигени тела направен 48 часа пред излез од државата.

Владата ја дополни и одлуката за задолжителен домашен карантин во траење од седум дена доколку при влез во државата не е приложен негативен ПЦР тест, или потврди за примена вакцина или за прележан ковид-19, при што времетраењето на карантинот може да се скрати на пет дена доколку во тој период биде приложен негативен ПЦР тест. Ова важи и за домашни и за странски државјани. Трошоците за изолација на странските државјани е на нивни трошок.

Владата денеска донесе измени со кои се предвидуваат исклучоци од оваа мерка за наши државјани возачи на товарни моторни возила, како и за возачи на товарни возила странски државјани кои транзитираат низ земјата.

На денешната седница е усвоен и исклучок од мерката за транзит за авионските екипажи кои слетуваат на меѓународните аеродроми во земјата, според кој наместо пет часа им се дозволува подолг транзит престој заради природата на нивната работа.