Се укинува вонредната состојба во земјава. Нова, петта, одлука ќе нема, објави претседателот на државата Стево Пендаровски. Досегашните четири, како што рече, ги донел врз основа на барање на Владата што овојпат не е поднесено.

Првата одлука за вонредна состојба беше донесена на 18 март. По неа следуваше уште една 30 дневна и уште две двонеделни кои, како што нагласи Пендаровски, беа донесени за функционирање на државата со Уредби со законска сила, во ситуација на техничка Влада и со распуштено Собрание.

Последната одлука за вонредна состојба истекува утре (13 јуни) на полноќ.