Вработените во јавниот сектор од денеска ќе може да пријавуваат притисоци во предизборен период на алатка која е поставена на веб страницата на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА). Ресорниот министер Дамјан Манчевски апелира до вработените во јавниот сектор да ја користат алатката и да пријават евентуален притисок.

Целта, потенцираше Манчевски, е да се обезбедат и гарантираат сите предуслови за фер и демократски избори. Пријавувањето е анонимно, но доколку лицето кое пријавува сака да ги сподели и своите лични податоци тие ќе бидат заштитени согласно Законот за заштита на личните податоци и за тоа веќе се преземени соодветни технички и организациски мерки.

„Цврсто стоиме на заложбата дека притисоци, уцена и злоупотреба во јавниот сектор нема и нема да има и за време на оваа кампања како и за кампањите за сите изборни процеси во изминатите три години. Вработените во јавниот сектор ќе можат на лесен и едноставен начин да пријават доколку некој им врши притисок во контекс на изборниот процес“, рече министерот Манчевски на денешната прес-конференција, потенцирајќи дека промоцијата на алатката е на меѓународниот ден на јавниот сектор.

Како што рече Манчевски, МИОА се обврзува дека сите пристигнати пријави ќе ги проследи до надлежните органи за понатамошно постапување. За тоа веќе организирале и координативни состаноци со Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК), Народниот правобранител, Агенцијата за администрација, Државниот трудов инспекторат, Агенцијата за вработување, како и сите други надлежни институции коишто можат да бидат доведени во овој контекст.

„На претходните изборни процеси и референдумот преку ваквата алатка имало најмногу 10 пријави, повеќе од половина од нив биле несоодветни, а сите што требало биле препратени во соодветната институција“, рече Манчевски.

Тој потсети дека со механизмите што ги презема МИОА за целосна професионализација на јавниот сектор е изготвениот закон за високата раководна служба, којшто не е во сила поради моментно нефункционалното Собрание. Законот, појасни, предвидува транспарентен  и професионален избор, високи стандарди и критеируми за раководните позиции и претставува прв голем исчекор во деполитизација на јавниот сектор.

„Дополнително ја менуваме и културата на работење и по долго време јавниот сектор, конечно, работи согласно описот на своите работни задачи без притисоци и без да биде служба на некој друг, односно заробената држава е веќе минато“, рече Манчевски.