Мексико во саботата постави рекорд по бројот на потврдени дневни случаи на инфекција со коронавирус, бидејќи, според официјалните податоци, се регистрирани повеќе од 30.000 нови случаи.

Министерството за здравство во саботата соопшти дека 30.671 нови случаи биле заразени со коронавирус, откако во претходните три дена биле пријавени повеќе од 20.000 нови случаи.

Сепак, бројот на починати од коронавирус не покажа слично зголемување во последните неколку дена. Во саботата 202 лица починаа од коронавирусот.

Во Мексико, 4.113.789 луѓе се заразени со коронавирус од почетокот на пандемијата, а 300.303 починале. Тоа е петти најголем број на починати во светот.

Мексиканските здравствени власти соопштија дека и потврдените случаи