Илон Маск, сопственикот на социјалната мрежа Твитер, на својот Твитер профил објави анкета во која прашува дали треба да се повлече од функцијата шеф на компанијата, ветувајќи дека ќе се придржува до резултатите од анкетата.

Околу еден милион луѓе гласаа за неколку минути по објавувањето на анкетата.

Процентуално, најновите податоци покажуваат дека има повеќе луѓе кои се за тоа Маск да не биде на чело на Твитер – 57,3 проценти наспроти 42,7 проценти.

Маск ја презеде улогата на извршен директор на компанијата кон крајот на октомври кога отпушти голем број високи извршни директори и го распушти управниот одбор. Исто така, беше најавено дека профилите кои нудат „бесплатна промоција на одредени платформи за социјални медиуми“ ќе бидат отстранети.

Како што рече, политиката ќе биде приспособена така што ќе влијае само на профили чија „примарна цел е промоција на конкурентите, што во суштина потпаѓа под правилото за забрана на спам“.

Платформата, пишува Гардијан, претходно објави дека овој потег ќе влијае на содржината на голем број веб-страници на социјалните медиуми, вклучувајќи ги и Фејсбук и Инстаграм платформите Мета, Мастодон, Truth social, Tribel, Nostr и Post, но ќе овозможи објавување на повеќе содржини.

Кога Маск го презеде Твитер, беше вратен профилот на поранешниот американски претседател Доналд Трамп, кој моментално е многу активен на Truth Social. Таа платформа е на списокот наведен во забраната за поврзување на Твитер.

Откако Маск го презеде Твитер, голем број големи огласувачи ја напуштија платформата поради загриженост за политиките на мрежата.

Маск исто така ги суспендираше па потоа ги врати профилите на неколку новинари по контроверзноста околу објавувањето на јавни информации за движењето на неговиот приватен авион. Милијардерот кој беше предупреден дека може да се соочи со санкции од ЕУ поради неговата првична одлука, ги анкетираше корисниците на Твитер за тоа што треба да прави. Речиси 3,7 милиони луѓе гласаа, од кои 58,7 отсто рекоа дека треба веднаш да ја укине суспензијата.