Рускиот предлог како гаранции за безбедност  вклучува повлекување на силите на НАТО од Бугарија и Романија кои и се приклучија на алијансата во 1997 година, соопшти Руското министерство за надворешни работи, пренесува РИА новости.

„Еден од столбовите на нашата иницијатива, е формулиран многу јасно и не дозволува двосмислени толкувања. Станува збор за повлекување на странските сили, опремата и вооружувањето како и други чекори за враќање на конфигурацијата  од 1997 година на територијата на земјите кои не се членки на НАТО во тоа време. Ова ги вклучува и Бугарија и Романија“, одговори  Министерството за надворешни работи во писмените одговори на прашањата за годишната прес-конференција на Сергеј Лавров.

Така, министерството одговори на прашањето што значи за Бугарија и Романија барањето на Русија НАТО да се врати на конфигурацијата од 1997 година на државите кои на тој датум не биле членки на НАТО. Тоа ги вклучува како Бугарија така и Романија, изјави министерството во писмен одговор на прашање поставено на годинешната прес конференција на министерот за надворешни работи Сергеј Лавров.