Терористичката организација Исламска држава (ИД) утринава изјави дека нападот во Ница е нејзино дело.

Според соопштението на агенцијата Амак, агенцијата блиска до ИД, “еден војник позитивно одговорил на повикот”.

Во терористичкиот напад во Ница на 14 јули загинаа 84 лица а десетици се се уште во тешка состојба.