Тој објасни дека антителата против инфекцијата со коронавирусот имаат различни степени на ефикасност и дека научниците откриле антитела кои штитат подобро од другите.

Врз основа на антитела пронајдени од американски научници, коишто можат да ги неутрализираат сите познати мутации во коронавирусот, можно е да се создаде лек и да се измени вакцината. Сепак, неопходна е анализа на сите податоци и спроведување на релевантни студии, тврди д -р Евгени Тимаков.

Научниците од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вашингтон во Сент Луис (САД) открија антитело што може да ги неутрализира сите познати мутации во коронавирусот. Студијата беше објавена на официјалната веб -страница на универзитетот.

– Доколку се најде специфично антитело, на кое му е потребно мало количество  за да се неутрализира инфекцијата со коронавирус… ќе биде можно да се создаде лек и да се инјектира во форма на лек – изјави д-р Тимаков.

Тој објасни дека антителата против инфекцијата со коронавирусот имаат различни степени на ефикасност и дека научниците откриле антитела кои штитат подобро од другите.

Во иднина можете да ја промените вакцината, така што, по воведувањето во човечкото тело, се произведуваат повеќе од овие специфични антитела. Во исто време, според Тимаков, нема смисла да се прави вакцина само врз основа на овие антитела, бидејќи вирусот може да продолжи да се менува, а вакцината нема да биде ефикасна.

Подобро е да се произведат различни антитела по вакцинацијата, што ќе обезбеди заштита, рече експертот.