Лажна вест е дека Иванов постапил со доделувањето на мандатите, како што постапил претседателот Глигоров во 1992 година, обвинуваат од СДСМ.

Во прилог е соопштението од Кабинетот на претседателот Киро Глигоров од 14.07.1992 година. Тоа покажува дека претседателот Глигоров го доделил мандатот на второпласираната партија на тогашните избори, без да бара да му бидат приложени потписи од 61 пратеник и да поставува услови за програма, како што тоа го направи Иванов со барањето до претседателот Заев. Единствено што побарал тогаш претседателот Глигоров од второпласираната партија на изборите е, цитираме, „да посочат кандидат кого Претседателот на Републиката би го определил за мандатор за состав на Владата на Република Македонија“. Ѓорге Иванов го додели мандатот на Никола Груевски без да му бара потпис од 61 пратеник и да поставува услови за програмата и оттука нема право тоа да го бара од претседателот Заев“, пишува во соопштението на партијата.

Од таму додаваат дека постапката на Иванов е кршење на Уставот. Од партијата порачуваат дека „недозволиво е Иванов со своите постапки да се става во одбрана на криминалот на Никола Груевски и со тоа да ги доведува во опасност граѓаните и државата“.

(Документ) Иванов крши Устав и закон, лажна вест е дека постапил како Глигоров!