Најмалку 100 бензински пумпи на БП се затворени денеска во Велика Британија поради проблеми со испораката на гориво. На некои од нив, како што објавија западните медиуми, недостасувало барем еден вид гориво, а некои сите.

Проблемот при испораката на гориво настана поради недостиг на возачи на камиони.

Имаме проблеми со полнењето гориво на некои од нашите локации за малопродажба во Велкика Британија, па за жал видовме неколку пумпи што беа привремено затворени поради недостиг на безоловно и дизел гориво, се вели во соопштението на компанијата БП која се извини на потрошувачите за непријатностите.

Esso соопшти дека неколку од нивните бензински пумпи што работат заедно со супермаркетите на „Теско експрес“ се погодени од недостигот и дека испораките до продавниците се прекинати. Редици за бензин има на бензински пумпи во Лондон и во Кент, но владата тврди дека нема недостиг.

Иако Даунинг стрит посочува дека нема недостиг, министрите се под притисок да преземат акција за ублажување на акутниот недостиг на работна сила и прекини во синџирот на снабдување што се предизвикани од Брегзит и од пандемијата. Здруженијата на трговци бараат од владата да смисли визна шема за да помогне да се бараат повеќе работници во фармите, фабриките и патниот транспорт.

Кабинетот на премиерот Борис Џонсон соопшти дека има проблеми во неколку индустрии и дека владата тесно соработувала со бизнис лидерите оваа недела за да помогне да се најде решение.