Американската академија за филмски уметности и науки денеска ги објави номинираните за 95-тото доделување на Оскарите што ќе се одржи на 12 март на церемонија во Лос Анџелес.

На кратката церемонија на објавување на номинациите, водителките Риз Ахмед и Алисон Вилијамс објавија дека за најдобар филм се натпреваруваат „Ништо ново на запад“, „Аватар: Патека на водата“, „Островот на духовите“, „Елвис“, „Сите во исто време“, „Островски духови“, „Фебелманс“, „Катран“, „Топ Ган: Маверик“, „Триаголник на тагата“ и „Жените зборуваат.

За најдобар режисер се номинирани Мартин Мекдона за „Островот на духовите“, Даниел Кван и Даниел Шајнерт за „Сите во исто време“, Стивен Спилберг за „Фебелманс“, Тод Филд за „Катран“ и Рубен Остлунд за „Триаголник на тагата“.

Оскар за најдобра машка улога би можеле да добијат Остин Батлер за „Елвис“, Колин Ферел за „Островот на духовите“, Брендан Фрејзер за „Кит“, Пол Мескал за „Афтерсун“ и Бил Наји за „Да се живее “.

Номинирани за најдобра актерка се Кејт Бланшет во „Катран“, Ана Де Армас во „Блонди“, Андрија Рајзборо за „До Лесли“, Мишел Вилијамс во „Фебелманс“ и Мишел Јео во „Сите во исто време“.

Брендан Глисон и Бери Кеоган за „Островот на духовите“, Брајан Тајри Хенри за „Кајзвеј“, Џад Херш за „Фебелманс“ и Ки Хуи Кван за „Сите во исто време“ можат да добијат Оскар за најдобра споредна машка улога.

За најдобра споредна женска улога се номинирани Анџела Басет за „Црниот пантер – Ваканда засекогаш“, Хонг Чоу за „Кит“, Кери Кондо за „Островот на духовите“, како и Џејми Ли Карти и Стефани Шу за „Сите во исто време“.

За најдобар странски филм се номинирани германскиот „Ништо ново на запад“, аргентинскиот „Аргентина, 1985“, белгискиот „Близок“, полскиот „ЕО“ и ирскиот „Тивка девојка“.

За најдобро сценарио, Мекдонаг беше номиниран за „Островот на духовите“, за „Сите во исто време“ Кве и Шајнерт, Спилберг и Тони Кушнер за „Фебелманс“, Филд за „Катран“ и Остлунд за „Триаголник на тагата“.

Номинации беа објавени и во други категории, меѓу кои најдобар документарен филм, најдобар краток документарен филм, монтажа, визуелни ефекти, кинематографија и други.