Кетрин Расел, висок функционер во администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден, е назначена за шеф на УНИЦЕФ, соопштија од Обединетите Нации (ОН). Расел (60) моментно е шеф на кабинетот на претседателот на Белата куќа и негов помошник.

Назначена од генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, Расел ќе ја замени Американката Хенриета Фор, која поднесе оставка во јули поради семејни причини.

Ќе ни недостасува Кети. Но, нашата загуба е добивка за УНИЦЕФ, бидејќи децата низ светот ќе имаат побогат, побезбеден и поздрав живот како директен резултат на лидерството на Кети во оваа нова улога, се вели во соопштението на Белата куќа.

УНИЦЕФ е агенција на ОН предводена од 36-член одбор на директори кои ги претставуваат петте регионални групи на земји-членки на ОН: Африка, Латинска Америка и Карибите, Азија-Пацифик, Источна Европа и Европа.